Teknoloji

Bilim adamları, meyve sineği hücrelerinde hayvanlarda daha önce hiç görülmemiş bir şey tespit ettiler

İlk kez bir hayvan hücresinde yeni bir organel bulundu.PXo cisimcikleri adı verilen bu organeller, inorganik fosfatla daha önce yalnızca bakteri, bitki ve maya hücrelerinde görülen bir şekilde etkileşime giriyor, ancak şimdi Dünya üzerinde en çok çalışılan hayvanlardan birinde ortaya çıktı.

Meyve sineği Drosophila melanogaster , genellikle bilimsel araştırma konusu ve muhtemelen tek rakibi her yerde bulunan yuvarlak kurt Caenorhabditis elegans olabilir. Yüzyılı aşkın bir süredir bilim adamlarının incelemesi altında olmasına rağmen, meyve sinekleri hala bazı sırlar saklıyor gibi görünüyor.

Yeni bir keşif, bir hücrede temel bir işlevi yerine getiren minyatür zara bağlı yapılar olan tıbbi bir organeli göstermektedir.Organellerin ne olduğunu açıklamak için genetik bilgiyi depolayan çekirdekler, proteinleri üreten ribozomlar ve “hücrenin güç merkezi” olan mitokondri örnek olarak verilebilir.

Araştırmacılar, D. melanogaster hücrelerinde tanımlanamayan oval şekilli bir yapıyı boyamaya çalıştıklarında, yeni bir organel ile uğraştıklarını fark ettiler. inorganik fosfat (Pi) içerdiği bilinmektedir. PXo proteininin bu gizemli kürelerin içinde hapsolduğunu anladıklarındaPi’nin metabolizmadaki rolünü ve hayvan dokularındaki sinyal iletimini araştırırken nesneyi yakından inceliyorlardı.

Boyama çabalarının hiçbiri başarılı olmayınca, hayvan hücreleri için tamamen yeni bir organel bulduklarını anladılar. PXo proteinleriyle ilgisi göz önüne alındığında, bu yeni cisimler Adlandırılmış PXo gövdeleri.

Araştırmacılar, elektron mikroskobu kullanarak PXo gövdelerinin yapılarını deşifre ettiler ve bunların Pi taşıma proteinleri ile kaplı spiral halkalardan oluştuğunu keşfettiler. Bu yapılar, Pi’yi hücrenin sitoplazmasından etkili bir şekilde çekti ve depoladı; bu, metabolizma ve DNA sentezinde yer alan hücre fonksiyonları için gerekli.

Meyve sineği hücrelerinde bulunan Pi’nin ölçüsü ile oynamaya başladıklarında, yeterli Pi’ye sahip olmamanın vücutlarının sindirim bölümünde çok fazla hücre büyümesine yol açtığını gördüler. Bu aynı zamanda PXo’nun bu kadar çok Pi’yi depoya kaydırmayı bırakmasını ve PXo gövdelerinin, muhtemelen onu hücre işlevleri için serbest bırakmanın bir yolu olarak stokunun bir kısmını parçalamasını tetikledi.

Bulgular, tarihsel olarak hakkında çok az şey bildiğimiz hayvan hücrelerinde hücre içi fosfat düzenlemesinin değerine ışık tutarken, araştırmacılar bu ilk keşifle atılımın ardından bu eksikliği gidermeye başlayabileceğimizi umuyorlar.

Araştırmacılar makaleleri sonucunda şu sonuca varmışlardır: “ Hayvan hücrelerinde sitozolik Pi düzenlemesi hakkındaki bilgilerin azlığı göz önüne alındığında, bulgularımızın geniş etkileri olabilir ve Pi metabolizmasını ve sinyalini incelemek için yeni yollar açabilir.” diyor.

Çalışma Nature dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu