Sağlık

Depremin anne karnındaki bebeğe etkileri

Kahramanmaraş merkezli sarsıntı anne adaylarını da etkiledi.

Özellikle barınma ve beslenme ihtiyaçlarını istenilen düzeyde karşılayamayan anne adayları hem kendileri hem de bebekleri için endişe duyabilirler.

dikkat edilmesi gerekenler

Deprem bölgesinde yaşanabilecek barınma, beslenme, hijyen, gerginlik ve telaş gibi sorunların hem anne hem de bebek için çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Gökova, anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

“Açık su tüketmeyin”

Hamilelikte beslenme, su tüketimi ve besin takviyelerinin önemine değinen Gökova, şunları kaydetti:

Gıdaların saklama koşullarına dikkat edilmeli ve son kullanma tarihlerine bakılarak tüketilmelidir. Sallama bölgesinde saf suya erişim çok değerlidir. Saklama koşullarının değeri içme suyu için de geçerlidir, güneş görmeyen yüksek bir yerde muhafaza edilmelidir. Uygun şekilde korunan ambalajlı sular dışında açıkta bırakılan sular tüketilmemelidir. Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenmesi büyük önem taşımaktadır.

“Gelişim geriliğine neden olabilir”

Yetersiz beslenme, yetersiz su tüketimi ve besin takviyelerine erişimde yaşanan sorunlar bebekte gelişme geriliğine neden olabilir. Hamilelik döneminde vitamin, mineral, folik asit ve demir gibi takviyeler düzenli olarak kullanılmalıdır. Deprem sonrası dönemde anne adaylarının beslenme desteğine erişiminde sorunlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgesindeki anne adaylarının beslenme desteği temini için sağlık çalışanları ile iletişime geçerek takviye almaları gerekmektedir.

Depresyon, anksiyete ve hiperaktivite bozukluğu…

Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadığı travma sonrası gerginliğin uzun vadeli etkilerini anlatan Gökova, şunları kaydetti: “Deprem yaşayan anne adayının psikolojik destek alması son derece önemlidir. Birçok araştırma, anne adaylarının gebelik döneminde yaşadıkları travma sonrası stres bozukluğunun; bebeğin ileriki yıllarında özellikle ergenlik döneminde depresyon, anksiyete ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir.”söz konusu.

Hijyen malzemelerinin temini çok önemli

Gökova, deprem bölgelerinde yaşanabilecek hijyen eksikliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. “Anne adayları deprem sonrası hijyene daha fazla dikkat etmelidir. Hijyen sorunları akut vajinal enfeksiyonlara ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle hijyen malzemelerinin temini çok önemli.”dedi.

İlaç takviyesi önemli

Hamilelik sürecinin doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Pınar Gökova şunları söyledi:

Gebelik döneminin başından sonuna kadar hekim takibi gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte titreme bölgesinde olan anne adaylarının medikal takibi gecikebilir. Bu noktada hamilelerin tıbbi takviye almaları daha önemlidir. Gebelik takibini aksatmamak için mümkün olan en kısa sürede tıbbi tedaviye ulaşılmalıdır. Anne adaylarının düzenli kullanması gereken ilaçlar varsa sağlık çalışanlarından takviye istemekte fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu