Ekonomi

Market Esnafının Poşetlerde Yüzde 300 Artış Talebine İtiraz

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Düzgün, poşet fiyatının yüzde 300 zamla 75 kuruşa çıkarılmasını isterken, PAGEV Lideri Eroğlu, “Çanta fiyatı 25 kuruşta kalsın; “Tüketici, çevre ve ekonomi kazansın” diyerek tüketiciye ek bir yük bindirilmemesi gerektiğini savundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Plastik Poşet Alt Komisyonu, 2023 yılı naylon poşet satış fiyatlarının belirlenmesi ve uygulamaya ilişkin görüş alışverişinde bulunulması gündemiyle ilgili daire ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla toplandı. 2019 yılında hayata geçirilen uygulama kapsamında plastik poşetler vergiler dahil adeti 25 kuruştan satıldı. Söz konusu tutar 2020, 2021 ve 2022 yıllarında herhangi bir değişiklik yapılmadan 25 kuruş olarak uygulanmaya devam edilmiştir.

Plastik branşı adı altında Bakanlıkta düzenlenen Kurul toplantısına katılan PAGEV (Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Eğitim Vakfı), 25 kuruş poşet fiyatının bir yıl daha aynı kalmasını talep etti. Konuyla ilgili açıklama yapan PAGEV Lideri Yavuz Eroğlu, “Bakanlığımız Ücretli Çanta uygulamasında amacına ulaşarak gereksiz çanta kullanımının önüne geçti. Bu anlamda küresel durgunluk ve enflasyon ortamında 2023 yılında çanta fiyatlarının artmaması ve 25 kuruşta kalması hem tüketici, hem üretici hem de çevre için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Böyle bir durumda değerleme oranı tekrar yükselecek, dolayısıyla hem tüketici 25 kuruş verecek hem de perakendeci cebinden fazladan GEKAP ödeyecek. Bu sayede perakendeci ayrıca daha az poşet kullanmaya çalışacak ve kasalarda gerektiği kadar poşet satılmış olacaktır.”

Poşet fiyatındaki artışın tüketiciye yansımaması gerektiğini savunan PAGEV Lideri Eroğlu, “fiyatın 25 kuruş olarak devam etmesi gerektiğini” söylerken, perakendeciler hükümetin aldığı GEKAP’taki payın yüksek olmasından şikayetçi oldu. başta geri dönüşüm olmak üzere çevre faaliyetlerinin finansmanı için 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren poşetin yüzde 300 zam yapılarak tüketiciye 75 kuruşa satılmasını talep ettiler. Torbanın fiyatının artırılmasını talep eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, “Talebimiz 75 kuruş. Poşet para kasamıza yüzde 100 girmiyor” diye konuştu.

3.8 MİLYAR LİRA TASARRUF

Bakanlık bilgilerine göre, fiyat torbası uygulamasıyla 4 yılda 550 bin ton plastik poşet kaynaklı plastik atık oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salınımı engellendi. Naylon poşet kullanımının azalmasıyla birlikte Türkiye’de poşet üretimi için gerekli olan plastik hammadde ithalatı da azaldı ve yaklaşık 3,8 milyar TL tasarruf sağlandı.

FEDA DÜZENİ PİYASALARDA

Tüketicilerin çevre için çantaya 25 kuruş vererek fedakarlık yaptığını hatırlatan Eroğlu, “Öte yandan azalan tüketim nedeniyle işlerinde yüzde 70 azalmaya rağmen çanta üreticileri de uygulamaya destek verdi. Artık piyasaların sorumluluğu üstlenme zamanı. Piyasalar da çevresel kamu yararı kapsamında adil bir uygulamanın sağlanması için 55 kuruş katkıda bulunacak. Ücretli poşet uygulaması ile tüketici 25 kuruş vermesin diye gereksiz alışverişlerini şimdiden azalttı. Ancak marketler “Bir çanta daha alabilir misiniz?” diye soruyor. kasada. çanta satmaya çalışıyordu. 2023 yılında çantaların 25 kuruştan satılmaya devam etmesi halinde satılan her çanta için kasadan ekstra para çıkacağı için kasada çanta verilirken ekstra özen gösterilecek. Çanta artık satılacak bir meta olarak görülmeyecektir. Böylece çevresel açıdan daha olumlu sonuçlar elde edilecektir. Bakanlığımızdan beklentimiz, fiyatlandırılan poşetlerden toplanan maliyetlerin geri dönüşüm, depozito gibi çevresel faaliyetlerde etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Aynı zamanda devam eden çevre projelerinin acilen tamamlanmasıdır.”

TÜKETİCİNİN ÖDEDİĞİ FİYAT NEDİR?

GEKAP için 2022 yılı için alınan fiyat 25 kuruş olduğu için tüketicinin ödediği 25 kuruşun tamamı, devletin başta geri dönüşüm olmak üzere çevre faaliyetlerini finanse etmek için satın aldığı GEKAP hissesine gidiyor. Perakendeciler tüketiciye sundukları çantanın bedelini öderler. 2023 yılı için fiyat 25 kuruş olarak kalırsa yeniden değerleme oranı yüzde 122 olarak açıklanan GEKAP hissesinin fiyatı yaklaşık 55 kuruş olacak. Bu durumda tüketiciler poşet başına 25 kuruş, perakendeci ise GEKAP hisseleri için yaklaşık 55 kuruş ödeyecek.

İLGİLİ MEVZUAT NE DİYOR?

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ek 13. maddesinde yer alan “Plastik poşetler, satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir” kararı çerçevesinde “Plastik Poşetlerin Fiyatlandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2019 tarihinde yayınlandı. Naylon poşetlerin fiyatlandırılması uygulamasına başlandı. Naylon poşetlerin tüketicilere birim fiyatlarının belirlenmesinde “Plastik poşetlere uygulanacak ücret, piyasa koşulları ve aşağıdakilerden oluşan Ambalajlama Komisyonunun önerisi dikkate alınarak her yıl bakanlıkça belirlenir” kararına dayandırılıyor. ilgili sektörün temsilcileri tarafından belirlenir ve takip eden yıl boyunca geçerlidir” Ambalaj Atıkları Muayene Yönetmeliğinde yer almaktadır. .

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu