Haber

Sudan’daki Katar Büyükelçiliği’ne düzenlenen baskına Suudi Arabistan, Bahreyn ve Ürdün’den tepki

Katar’ın Sudan’daki Hartum Büyükelçiliği’ne silahlı grupların düzenlediği baskına Suudi Arabistan, Bahreyn ve Ürdün tepki gösterdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Katar’ın Hartum Büyükelçiliği’ne düzenlenen “baskın ve sabotaj eylemi” kınandı.

Açıklamada, diplomatik misyonlara yönelik her türlü şiddet ve sabotajın kategorik olarak reddedildiği vurgulandı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, büyükelçiliğe düzenlenen baskın şiddetle kınandı ve söz konusu eylem, diplomatik dokunulmazlığa ilişkin uluslararası sözleşmelerin “tehlikeli bir ihlali” olarak nitelendirildi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınadı ve Katar ile dayanışma mesajı yayınladı.

Katar, dün sabah saatlerinde Sudan’ın başkenti Hartum’daki büyükelçilik binalarına silahlı grupların baskın düzenlediğini açıklayarak, bu olayı şiddetle kınadı.

Büyükelçilik personelinin daha önce tahliye edildiği ve kimsenin zarar görmediği belirtilen açıklamada, uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırılık teşkil eden bu eylemlerin faillerinin yargılanması çağrısında bulunuldu.

Sudan’daki Katar Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının ne zaman gerçekleştirildiği konusunda bilgi verilmezken, şu anda olayı üstlenen olmadı.

Sudan’daki çatışmalar

15 Nisan sabahı Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde, aralarında uzun süredir devam eden görüş ayrılıkları sonucu Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında silahlı çatışma çıktı. partiler.

Sudan’da ordu ile paramiliter STK arasında devam eden çatışmaları durdurmak amacıyla Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde taraflar arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda 11 Mayıs’ta “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.

Bildiride Sudan ordusu ve HDK’nın sivillere zarar verecek her türlü akından kaçınacağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının her iki taraf için de öncelikli olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 843 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 259 bin kişinin komşu ülkelere taşındığını bildirdi.

IOM, çatışma devam ederse 1,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edileceğini tahmin etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu