TÜRK-İŞ’e göre Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira oldu.
TÜRK-İŞ’in araştırmasında Ocak ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 874 lira olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay gerçekleştirdiği “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Ocak 2023 sonuçları açıklandı. .
Araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasını ifade eden “açlık sınırı” 8 bin 864 lira oldu.
Gıda ve giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için diğer zaruri harcamaların toplam bedeline tekabül eden “yoksulluk sınırı” 28 bin 874 lira olarak hesaplandı.
Bekar bir çalışanın ‘geçim gideri’ ayda 11 bin 556 liraya yükseldi.
Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yemek için gerekli asgari harcama miktarı bir önceki aya göre yüzde 9 artarken, son 12 ayın prestijiyle artış oranı yüzde 108,57 oldu.
Ocak ayında süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde yer alan tüm ürünlerin fiyatları arttı
Araştırmaya göre ocak ayında süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde yer alan tüm işlerin fiyatları arttı. Bir ayda süt yüzde 6, yoğurt yüzde 10, peynir yüzde 13 arttı.
Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum eserlerini içeren kümedeki et ürünleri de artırıldı. Bir ayda fiyatlar dana etinde yüzde 8, kuzuda yüzde 16, tavukta yüzde 9, yumurtada yüzde 4, balıkta yüzde 10 arttı.
Bakliyatlardan fasulye, nohut ve yeşil mercimek fiyatları sınırlı oranda artarken, kırmızı mercimek fiyatı geriledi. Yağlı tohumlardaki artış ise yüzde 10 oldu.
Ekmek ve tahıllar grubunda 200 gram beyaz ekmek bu ay yüzde 25 artışla 5 liraya, 200 gram kepek, tam buğday ve çavdar ekmeği bu ay 8 liraya yükseldi. Ağustos ayının ardından bu ay Ankara simidinin fiyatı yüzde 40 artarak 7 lira oldu.
Bir ayda fiyatlar bulgurda yüzde 6, makarnada yüzde 5, unda yüzde 8 arttı. Pirinç ve irmik fiyatları bir miktar geriledi.
Yeşil soğan, marul gibi yeşillikler ile pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin mahalle pazarlarında fiyatları yükseldi. Patates 12,5 liradan satılmaya devam etti. Salatalık, domates ve biber gibi örtü altı sebzelerin fiyatları yeniden yükselirken, lahana, turp ve havuç fiyatları düştü.
Kış meyveleri olan portakal, mandalina ve greyfurt fiyatları arttı. Muz fiyatı değişmedi. Sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 17,82 lira, meyvelerin ortalama kilogram fiyatı 17,22 lira oldu. Hesaplamada 23 adet sebze ve 9 adet meyve olmak üzere toplam 32 adet eserdeki fiyat değişimleri dikkate alınmıştır. Bu ay ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 16,94 lira olarak belirlendi.
Dünyadaki palm yağı fiyatlarının düşmesi ve Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan ayçiçek yağı sevkiyatlarının hızlanması nedeniyle ayçiçek yağı yüzde 6 ucuzladı. Zeytinyağı yüzde 7 arttı, margarin ve tereyağı fiyatları değişmedi.
Bir ayda tuz yüzde 28, bal yüzde 27, ıhlamur yüzde 18, reçel yüzde 5 arttı. Yeşil zeytin, siyah zeytin biraz arttı. Baharat, çay ve şeker fiyatları sabit kaldı. Domates fiyatları ise yüzde 5 geriledi.
orta-haber.xyz