Boeing 747: Son uçak ‘krallara yakışır’ teslim edildi
Hava taşımacılığını büyük ölçüde değiştiren ABD yapımı Boeing 747’lerin sonuncusu, Washington semaları üzerinde “taçlanmış” olarak varış noktasına ulaştı.
Amerikan kargo taşımacılığı yapan havayolu şirketi Atlas Air, son kez üretilen Boeing 747’yi satın aldı. İnşa edilen son Boeing 747 Perşembe günü Atlas Air’e teslim edildi.
Uçuş ekibi bu son uçuş için özel bir rota izleyerek havaya 7, 4 ve 7 numaralarıyla dev bir kraliyet tacı çizdi.
İkonik uçağın yapımında yer alan işçiler artık bu üretime son verirken, “Havanın Kraliçesi” olarak anılan Boeing 747’ye veda ediyorlar.
747’ler en özgün uçaklardan biridir ve üretimi son 50 yıldır devam etmektedir. Geniş gövdesiyle “jumbo jet” olarak adlandırılan ilk uçak olan 747’ler, bu nedenle jumbo jetlerin başlangıcı sayılıyor.
Salı günü binlerce çalışan, uçağa veda etmek için Washington eyaletindeki Everett fabrikasında toplandı.
Burası 1967’den beri 747’lerin üretildiği fabrikaydı. Fabrikadaki uğurlama törenine havacılığa özel ilgisi olan ve kendisi de pilotluk yapabilen aktör John Travolta da katıldı.
Qantas Airlines’ın da elçisi olan Travolta, pilot olmayı 747-400 tipi uçakta öğrendiğini anlattı:
“Bu, ticari pilotların gördüğü en uzun ve en zor eğitimdi.”
Kalabalığın ortasında, 1960’larda uçağın gelişimine katkıda bulunan sözde “olağanüstü ekipten” insanlar vardı.
Son 747’nin üretimi 7 Aralık’ta tamamlandı. Muayene, uçuş testleri ve son bir boya işleminden sonra Atlas’a teslim edildi. Atlas, 747’yi kargo uçağı olarak kullanacak.
Sadece 28 ayda tasarlanan Boeing 747, iki koridorlu ilk uçaktı ve ilk kez 1970 yılında şu anda feshedilmiş Pan Am havayolları tarafından kullanıldı.
Geleneksel olarak Boeing’in en çok satan ürünlerinden biri olan 747, hem şirketinin hem de Avrupalı rakibi Airbus’ın daha az yakıt tüketen ve daha fazla karla çalışan uçaklar üretmesi nedeniyle son yıllarda zarar görmeye başladı.
2020 yılında Boeing, 747’nin üretimini durduracağını duyurdu. En büyük yeni jet uçağı olan 777X’in kullanıcılara teslimi ertelendi. 2025 yılına kadar piyasaya sürülmesi beklenmiyor.