Grup Yorum Adıyaman’da: Burada kurulan her çadır taziye çadırı.
Sevimli ayı
ADIYAMAN – Maraş’ta yaşanan yıkıcı şokların ardından Küme Yorum üyeleri Rezzan Şengül ve Küme Yorum gönüllüleri Murat Çeçen, Adıyaman’a geldi. Pir Sultan Derneği adına çadırkent kuran Şengül ve Çeçen Depremde hayatını kaybeden Adıyaman Şube Başkanı Zülfikar Yılmaz, depremzedelerle birlikte çadırda kalıyor.
Adıyaman’da ilk karşılaştıkları şeyin yıkımların boyutu ve çadır sorunu olduğunu belirten Rezzan Şengül, “Mesela Gölbaşı, Erkenek gibi yerlerden geçtik, onları da izleme şansımız oldu. Orada da yıkım çok fazla, bazı köyler neredeyse yok oldu.Adıyaman merkezde durum bundan farklı.Yıkım çok fazla ve çadırlara erişimde hala sorunlar var” dedi.
KONSERE GELİYORLAR, AFET GÖNÜLLÜLERİ OLUYORLARDI
Pir Sultan Abdal Derneği Adıyaman Şube Lideri Zülfikar Yılmaz ile Adıyaman’da konser programları yaptıklarını söyleyen Küme Yorum üyesi Rezzan Şengül, İstanbul’da düzenlenen Alevi dernekleri toplantısında Zülfikar Yılmaz ile tanıştıklarını söyledi. Şengül, “Görüşmenin ardından bize sarılarak Adıyaman’ın kapılarının hepimize açık olduğunu söyledi. Öğrendik ki depremin üçüncü gününde cenazesinin göçük altında olduğunu öğrendik. Maalesef cansız bedenine dördüncü gün ulaşıldığını öğrendik. Zülfikar, annesi, kız kardeşi, kayınbiraderi ve yeğenleriyle birlikte 7 kişinin cansız bedenleri bir binadan çıkarıldı” dedi.
’15 METREKARELİK ÇADIRDA 35 KİŞİ YAŞIYORDU’
Afet bölgelerini dolaştıklarını söyleyen Şengül, yıkımın boyutunun haberlerde gördüklerinden daha büyük olduğunu söyledi. Şengül, “Buraya gelirken önce Malatya’ya uğradık. Hasar görmemiş bina kalmadı. Buraya geldikten sonra ikinci bir Zülfikar Yılmaz Çadırkent kurduk. Devlet tarafından hep ‘yok yok’ deniyor. Çadır ihtiyacını her yere ulaştık’ ama bu gerçeği yansıtmıyor.Burada 25 çadır kurduk. Depremin on üçüncü gününde 15 metrekarelik çadırda 35 kişi yaşıyordu. Orada 13 gün yaşadılar. Şimdi o 5 aileyi farklı çadırlara yerleştirdik” dedi.
Adıyaman’a bir hafta önce geldiklerini belirten Şengül, hijyen, sağlık, beslenme ve yemek gibi sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Şengül, “Şu anda sorunlar bir ölçüde çözüldü ama önemli sorunlar devam ediyor.”
‘HAYATIN NORMAL DÖNECEĞİ GÖRÜNTÜSÜ VERİLMEYE ÇALIŞIYORLAR’
Adıyaman’da birçok ailenin aynı çadırda ya da arabada kaldığını belirten Şengül, hayatın normale dönmesi için uzun bir zaman ve emek gerektiğini vurguladı. Şengül, “Bir yıllık izin istiyorlar ama harap ve yatan molozlara hala dokunulmamış, sadece belli bölgelerde moloz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Medyaya da servis ediliyor, güya bu molozlar acilen Adıyaman’ın her yerinden kaldırılıyor. Hatay ve Maraş”İki gün sonra hayatın normale döneceği izlenimi verilmeye çalışılıyor. Bu gerçeği yansıtmamaktadır. Adıyaman’ın yoksul mahallelerinde, ilçelerinde, köylerinde şu anda ziyaret edilmeyen çok yer var” dedi.
‘NAYLON EVDE YAŞAMAK CİDDİ BİR SORUN KARŞISINDA DÜŞÜNCE’
Çadır eksikliğine vurgu yapan sanatçı, “Çocuklar, yaşlılar ve engelliler var, buradaki çadırların hepsi dolu. Isınma konusunda çok ciddi sıkıntımız var. Önümüzdeki günlerde yağmur yağmıyor ama gerçekten çok sıcak.” Naylon evde yaşamak sanılanın aksine bir iki gün oluyor.Haftalar, aylar, yıllar alacak bir şeyden bahsediyorsak bu çok ciddi bir sorun” dedi.
“BURADAKİ DAYANIŞMA DUYGUSALDIR”
“Adıyaman’da halkın dayanışmasına, örgütlenmesine engel olmaya çalışıyorlar” diyen Şengül, “Kamyonlar geliyor, engellemeye çalışıyorlar. Buna gücü yetmez, halkın dayanışmasına engel olmaya çalışıyorlar. Çünkü bu dayanışma kültürü burada yeşerirse yönetemedikleri gerçeği bir kez daha ortaya çıkaracaktır: “Yine de halkın dayanışma kültürünü yok edemiyorlar. Bugün buraya gelen kolilerin ortasında Guatemala’dan bir paket gördük. Buradaki insanların o kutuları gördüklerinde gözlerindeki ışıltıyı tarif edecek kelime yok. Dayanışma kültürünün onlar için oluşturduğu duygular, yalnız olmadıkları duyguları o kadar üst düzeyde ki bu bizi çok etkiliyor.”
Gittikleri her çadırda bir yas olduğunu belirten sanatçı, “Bugün halkın zorunlu olarak hayatını idame ettirmek için kurduğu her çadır taziye çadırı. Bir saatlik ziyaret için çadırlara gidiyoruz. Bir saat içinde on beş kişi sağlıkları için çadıra geliyor ve hemen hemen bütün çadırlar böyle.” söz konusu.
‘ONDAN BİR ŞEHİR HAYATI KURMAKLA İLGİLİDİR’
Şengül, Grup Yorum olarak Adıyaman’a gelmeden önce örgütlenmek için dayanışma kampanyası başlattıklarını ve kampanyanın halen devam ettiğini söyledi. Şengül, “İhtiyaç duyurusunu burada yapıyoruz, TIR’larla halk ihtiyaçları geliyor. Fiziki olarak şu an bir ayağımız burada. Bundan sonraki süreçte de burada olmak istiyoruz. yemek, yemek, barınma değil. Bir yıl içinde her şeyin normale döneceği fikri doğru. Muhtemelen onlarca yıl sürecek çünkü bu şehri yaşatmak laftan ibaret” dedi.
‘BU SÖMÜR DÜZENİNİN DEĞİŞMESİNİ İSTİYORUZ’
Sanatçı, halkın Adıyaman’dan ayrıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Şengül, gidecek başka yeri olanların gittiğini belirterek, “Burada hala başını sokacak yeri olmayan binlerce insan var. Biz onların sesine ses olmak istiyoruz. Bu sömürü düzeninin bozulmasını istiyoruz. Burada olduğumuz sürece korkutma değil, umut beslemeye çalışıyoruz.”
‘GİDA DAĞITIYORUZ, Odun TAŞIYORUZ, ÇADIR KURUYORUZ..’
Sanatçı, Adıyaman’da sadece gönüllü olarak çalıştıklarını ve dayanışma sergilediklerini vurguladı. Şengül, burada kendilerinin suçlu gibi gösterilmeye çalışıldığını ancak halkın onları sahiplendiğini söyledi. Ertesi gün tekrar gelip ‘Zülfikar Yılmaz’la bir sorunumuz yok’ dediler.
Şengül, “Biz burada yemek dağıtıyoruz, odun taşıyoruz, çadır kuruyoruz, toprak kazıyoruz, çöp topluyoruz ve bir şekilde buradaki sorunları çözmeye çalışıyoruz. İşlediğimiz bir suç varsa aileye değil bize gelsinler. . “Tek bir gün geçirmiyorlar. Gelip pankarta ve Küme Yorum’a sahip çıkıyorlar. Keşke iki haftadır buraya gelmeyen devlet buradaki sorunlara el atsaydı. Küme Yorum, Adıyaman’dan asla kopmayacak ve kopmayacak dostluk bağları kurmuştur.”
haberpamukova.com.tr